Barnehager

Snarveier

Barn skal ha godt «arbeidsmiljø» når de er i barnehagen, og miljøretta helsevern fører tilsyn med dette. Våre hovedoppgaver er: behandle klager fra foresatte, godkjenning, tilsyn og veiledning. Klager på miljøet i barnehagen

Miljøretta helsevern fører tilsyn med forhold som har med barnas helse, miljø og sikkerhet å gjøre. Foresatte kan klage til oss dersom forholdene i barnehagen ikke er gode nok. Dette kan være for eksempel sikkerhet, inneklima, smittevern, toalettforhold, måltidsrutiner, renhold, vedlikehold, plassmangel, med mer. Du kan kontakte oss på telefon eller epost https://mhvh.no/kontakt-oss

– MHV-godkjenning

Alle barnehager skal ha godkjenning etter forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og SFO. Godkjenningsprosessen har to trinn: Miljøretta helsevern gir planuttalelse før bygging/rehabilitering, deretter kommer vi på tilsyn etter at barnehagen er ferdig. Du finner søknadsskjema her:

Skjema

– Planlegger dere ny barnehage?

Her finner du våre generelle anbefalinger og krav til nye barnehager, barnehager som skal renoveres, bygges om eller på: https://mhvh.no/tilsynssteder/barnehager/planlegger-du-ny-barnehage

– Krav og anbefalinger til barnehager

Her finner du informasjon om hvordan uteareal og inneareal skal være for å ivareta barnas helse, miljø og sikkerhet:
Krav og anbefalinger til barnehager

– Forslag til sjekkliste over fysiske forhold i barnehagen

Barnehager kan bruke sjekklisten som et utgangspunkt for å kontrollere seg selv. Slik kontroll må gjøres regelmessig, minimum årlig. Hensikten er å forebygge ulykker og helseplager, samt etterse at vedlikehold og renhold fungerer som det skal.
Forslag til sjekkliste for fysiske forhold i barnehager

– Tilsyn med barnehager

Tilsyn med barnehager er en av våre hovedoppgaver. Du finner mer informasjon om hva slags tilsyn vi utfører her:
Tilsyn med barnas arbeidsmiljø i barnehage

– Veiledning

Miljøretta helsevern gir veiledning til barnehager om de forholdene som forskriften handler om. Barnehager som har spørsmål kan kontakte oss om forhold innen for eksempel internkontroll, leke- og oppholdsareal, legionella, radon, sanitærforhold, støy og belysning. Dersom mange spør om det samme forsøker vi å legge svarene ut på denne temasiden.

– Når barnehagen skal på tur – sikkerhet og hygiene

Når barnehagen skal på tur/utflukt trengs det ofte andre rutiner enn på barnehagens egne områder. Her finner du råd om hvilke rutiner som bør være på plass ved barnehagen. Oversikten er ikke uttømmende, og barnehagen må selv gjøre en konkret risikovurdering av tursituasjonen og vurdere hva som er nødvendig for deres barnehage.
Barnehager på tur – sikkerhet og hygiene

– Rutiner for sikkerhet og beredskap i barnehagen – helhetlig risikokartlegging

Barnehagers rutiner for sikkerhet og beredskap skal være tilpasset hver barnehages lokale forhold.
Les mer her: Sikkerhet og beredskap i barnehagen

– Rutiner ved vannbrudd i barnehagen

Ved vannbrudd er det viktig å sørge for drikkevann, håndvask og toalettmuligheter. Foresatte må varsles. Man holder åpent så lenge det er helsemessig forsvarlig.
https://mhvh.no/tilsynssteder/barnehager/rutiner-ved-vannbrudd-i-barnehager-og-skoler

– Rutiner ved strømbrudd i barnehagen

Når strømmen går i barnehager og skoler må man ha nok varme, ventilasjon, lys og trygg mat. Barnehagen/skolen må snarest gi beskjed til foresatte.
Rutiner ved strømbrudd i barnehager og skoler

– Sykdommer i barnehagen

Barn som går i barnehage, blir utsatt for ulike typer smitte. Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte smittsomme sykdommer anbefales det at barnet blir hjemme for å hindre spredning av smitte til andre.
Les mer her: Når bør barn være hjemme fra barnehagen?

Relaterte artikler

Loading...
Barn under 3 år bør holdes innendørs ved minus 10 °C effektiv temperatur. Unngå også soving utendørs i barnevogn/pulk ol. Større barn kan oppholde seg ute i noe lavere temperatur, men vær oppmerksom på faren for forfrysninger.
Vegghengte bord brukes for å frigjøre lekeareal i barnehager, men de kan føre til ulykker. Vi anbefaler derfor å fjerne bordet helt, eventuelt sørge for veldig gode rutiner for tilsyn og vedlikehold. 
Nå er vi i gang med tematilsyn av barnehagene! Denne gang er det fokus på det fysiske miljøet i barnehagen. Lys, støy og sikkerhet! Og vi vet at dette er noe som opptar barnehagene.🧐🖐
Målet med kartlegging av mat og matvaner i barnehagene i Hallingdal var å få kunnskap i hvilken grad barnehagene kjenner til og følger nasjonale retningslinjer for mat og måltid i barnehagen. Det var også et ønske å få kartlagt hvilke forskjeller som finnes i mattilbudet i barnehagene i Hallingdal. Det daglige tilbudet av mat og...

End of content

No more pages to load

Skroll til toppen