Barn og kulde

Snarveier

Barn, spesielt små barn, mister kroppstemperaturen raskere enn voksne. Derfor må de passes godt på – dette gjelder både når de er i aktivitet, sitter i vogna eller i pulken.

Barn mer utsatt for forfrysning enn voksne

Barn er mer utsatt for forfrysninger og alvorlig nedkjøling enn voksne da de har en stor fordampningsoverflate i forhold til volum, umodent kontrollorgan for temperaturregulering og redusert varmeproduksjon.

Tegn på nedkjøling

❄Skjelving
❄At barnet blir slapt eller apatisk
❄At barnet mister koordinasjonsevne
❄I alvorlige tilfeller vil kroppstemperaturen synke. Nedkjøling (hypotermi) oppstår når barnets
❄kroppstemperatur faller under 35 grader.

Om dette skulle skje eller du har en mistanke om at noe er galt, ta kontakt med lege umiddelbart. 

❄Andre tegn å være oppmerksom overfor er om barnet har hvite flekker i kinnene (frostroser). Om barnet ikke skal være i aktivitet bør han/hun holdes inne. Hender, føtter, nese og ører kan lett få frostskader om barnet blir sittende passiv i vognen eller på akebrettet. 

❄Temperatur, luftfuktighet og vindforhold spiller selvsagt inn når du skal avgjøre om barna skal ut eller bør holdes inne. Det finnes ingen nasjonale anbefalinger, men mange angir – 10 grader som en grense for når du kan ta med spedbarn og småbarn ut. Ved mye vind, kan de effektive kuldegradene være lavere enn – 10, selv om gradestokken angir at det er varmere ute.

Råd ved utelek om vinteren

  • ❄De fleste barnehager setter en grense på -10 °C for leking utendørs. Blåser det eller er fuktig luft, bør man korte ned leketiden ute til 30–40 minutter.
  • ❄Følg med på huden i ansiktet og på ørene. Er det tegn til begynnende forfrysning, må barna oppholde seg innendørs resten av dagen. Er barna sutrete, slitne eller lite aktive, bør man også ta dem inn.
  • ❄Når det blåser og er kaldt kan barns ansiktshud fort bli tørr. Mange anbefaler da å smøre huden med en fet salve uten noe vanninnhold. Slike kremer får du kjøpt på apoteket.
  • ❄Husk solbriller og solkrem.

Barn i pulk 

Mange vil gjerne ha med barna på skituren. For mange småbarnsforeldre blir alternativet å ha barnet i pulk. Husk at små barn ikke er så flinke til å si i fra hvis de fryser. Tenk på at:

  • ❄Barn som skal sitte i pulk skal ha på seg varme klær og pakkes godt inn.
  • ❄Mens du trolig er god og varm på grunn av arbeidet med å trekke pulken, ligger barnet helt i ro og er mye mer utsatt for å fryse. Legg ikke ut på tur med pulk hvis det er sprengkaldt.
  • ❄Begrens lengden på turene. Turer skal være hyggelige, ikke nødvendigvis lange.
  • ❄Hold god oppsikt med barnet underveis. Hvis dere er to, er det viktig at den som ikke trekker pulken holder øye med barnet.
  • ❄Husk at snøføyk og vind kan være ubehagelig for barnet.

Kilde: Norsk Luftamulanse og Norsk Helseinformatikk

Rull til toppen