Fraråder vegghengte bord i barnehager

Snarveier

Vegghengte bord brukes for å frigjøre lekeareal i barnehager, men de kan føre til ulykker.

Foto: Bergen kommune, miljørettet helsevern

Vi kjenner ikke til at det har skjedd ulykker med slike bord i Hallingdal eller Valdres, men andre steder i landet. Vi ber likevel barnehager og kommuner være obs på risikoen med slike bord der de finnes.

Vegghengt bord som løsner

Ulykker har skjedd blant annet ved at festet i et vegghengt bord har løsnet, og barn ble kritisk skadet da det falt ned. Det har også skjedd ulykke med et vegghengt bord, selv om bordplaten var festet med dobbelt feste. Et barn klatret på bordbenet, bordplaten hang fortsatt i veggen, men benkene og bordbenet falt ned. Barnet som falt ned fikk en lettere skade, men dersom bordbenet eller benkene hadde truffet annerledes, eller truffet et barn på gulvet, kunne det ha blitt en alvorlig ulykke. 

Det har også vært mindre ulykker og nesten-ulykker i andre kommuner.

Det går an å sette på fester på benkene, men det viser seg at ofte at fester har løsnet eller ikke er i bruk. Stagene som skal gjøre at bordet faller sakte ned blir også slitt over tid. 

Vi anbefaler å fjerne bord eller ha veldig gode rutiner for ettersyn

Miljøretta helsevern anbefaler derfor å fjerne bordet helt, eventuelt sørge for veldig gode rutiner for tilsyn og vedlikehold. 

Del innholdet med andre
Skroll til toppen