Rutiner ved vannbrudd i barnehager og skoler

Ved vannbrudd er det viktig å sørge for drikkevann, håndvask og toalettmuligheter. Foresatte må varsles. Man holder åpent så lenge det er helsemessig forsvarlig.

Vann til toaletter

Dersom man vet at vannet kommer til å bli borte noen timer må man fylle bøtter med vann til å skylle ned i toaletter. Dersom vannet er borte mange timer trenger man å få tilkjørt vanntank til å fylle på bøttene. I barnehager og på småtrinn er det de voksne som må hente vann og skylle ned, så man må ha god nok bemanning for å få det til. Dersom det ikke er mulig å gå på do, for eksempel fordi man er tom for skyllevann eller toalettene går tett, så må barnehagen/skolen stenge.

Vann til drikke

Det må alltid være nok drikkevann. Dersom man vet at vannet skal stenges må man enten tappe drikkevann og oppbevare i kjøleskapet, kjøpe drikkevann på flasker/dunker, eller få tilkjørt vanntank. Dersom det er tomt for drikkevann og det vil ta lenger tid å skaffe drikkevann enn å sende barna hjem, må barnehagen/skolen stenge.

Vann til håndvask

Det beste er om man kan ha vann på tanker som man kan vaske hendene med, men man kan bruke våtservietter og håndsprit til å vaske hender. Dette krever tett oppfølging av voksne. Man bruker først våtserviettene til å fjerne synlig skitt, deretter håndsprit. Håndsprit kan trygt brukes av barn. Dersom man ikke har kontroll med at barnas hender er rene etter toalettbesøk og før måltider må barnehagen/skolen stenge.

Gi beskjed til foresatte

Det vil være en økt risiko for smitte når man ikke har rennende vann. Dersom vannbruddet er varslet må foresatte få beskjed i forkant av situasjonen, slik at de kan velge å holde barna hjemme. Dersom vannbruddet ikke er varslet bør foresatte også få beskjed så snart som mulig, slik at de kan velge å hente barna sine.

Skroll til toppen