Svømmekløe

Snarveier

Svømmekløe – ikke farlig for mennesker, men forårsaker i varierende grad en allergisk reaksjon.

Bading i ferskvann

Det er vanlig ved bading i ferskvann når vanntemperaturen kommer over 20 grader. Barn er mest utsatt siden de ofte er lenge i vannet på grunne områder.  Svømmekløen oppstår når parasitten skal trenge seg ut av snegler i vannet for å infisere føttene til fugler. Av og til tar de feil, og infiserer mennesker i stedet.

Det å bade på dype områder og tørke seg med håndkle straks man er ute av vannet, eller skylle av seg badevannet i en dusj, reduserer sjansen for å få svømmekløe.

foto:nrk.no

Symptomer

De første symptomene på en parasittinfeksjon er en prikkende og kilende følelse på huden. Vanligvis varer kløen og utslettet i en ukes tid, men av og til kan det gå opp til to uker før det gir seg. I noen tilfeller kan man også få diaré og feber etter å ha blitt smittet av parasitten.

Siden parasitten ikke kan utvikle seg hos mennesker, dør den noen millimeter innenfor huden. Det er dette som forårsaker svømmekløe. Det er stort sett i grunne områder med pålandsvind i badevannet at parasittene sprer seg, og derfor er det vanlig for voksne å få utslett og kløe på beina, mens barn kan få over hele kroppen.

Behandling

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle «svømmekløe», men kløestillende midler og antiallergisk behandling (antihistaminer) kan lindre problemene om utslettet er svært plagsomt.

Tips for unngå svømmekløe:

  • Unngå strender med pålandsvind
  • Tørke seg så fort som mulig etter bad
  • Ta en dusj så fort du kommer opp av vannet
  • Mange mener vanlig vannfast solkrem virker beskyttende
  • Er man sterkt plaget av utslettet, frarådes bading i områder med mye svømmekløe

Lokale ferskvann med meldte tilfeller*

Innsjø/elv, kommune
Grytevatnet, Hemsedal
Helsingvatnet, Hemsedal
Strandafjorden, Ål
Trytetjern, Nesbyen
Krøderen, Flå
Aurdalsfjorden, Nord-Aurdal
Leirin, Nord-Aurdal
*Registrerte tilfeller hos FHI siste 15 år

Les mer her: Svømmekløe (cercariedermatitt) – FHI

Del innholdet med andre
Skroll til toppen