Luftveissymptomer – når bør en være hjemme?

Snarveier

Hvilke regler gjelder nå ved luftveissymptomer, testing og når en kan gå på jobb/skole/barnehage, nå som samfunnet er tilbake til normalen?

• Ved nyoppståtte luftveissymptomer bør en holde seg hjemme til ting er avklart. En er mest smittsom de første dagene (gjelder både korona, influensa og forkjølelse).
• Voksen og ungdom (over 12 år) bør teste seg for covid-19 før en vender tilbake til jobb/skole. En har fortsatt en plikt til å isolere seg dersom en er smittet med covid-19, og det vet man bare ved å ta en test. Kommunene har fortsatt grei testkapasitet, og det er rimelig god tilgang på hurtigtester og hjemmetester.
• Er testen positiv må man isolere seg. Har man benyttet hjemmetest (og denne var positiv) bør man kontakte legekontoret for en bekreftelse med PCR-test.
• Barn (0-12 år) anbefales normalt ikke test, så fremt barnet ikke har vært nærkontakt til kjent smittet. Er symptomene borte i løpet av en dag kan de vende tilbake til skole/barnehage.
• Ellers kan man vende tilbake til jobb/skole/barnehage når allmenntilstanden er god og man har vært feberfri i 24 timer (og test er negativ for voksne/ungdom). Har man feber og/eller dårlig allmenntilstand bør man holde seg hjemme selv om korona-test var negativ. Dette for ikke å smitte andre med ev influensa eller forkjølelse.

Foto: Unsplash

For mer informasjon og flytskjema se FHI:

Del innholdet med andre
Skroll til toppen